Muflon (Ovis musimon) – Pierwotnie występował tylko na Korsyce i Sardynii, ale został introdukowany w wielu miejscach Europy, początkiem XX wieku w Polsce. Najlepiej czuje się w terenach górzystych i podgórskich do wysokości 500-700 m n.p.m. Najmniejszy przedstawiciel dzikich owiec. Żyje w niewielkich stadach tzw. kierdlach czasami dość licznych. Starsze tryki samotnie lub w niewielkich grupach. W pokarmie dominują trawy , zioła, pokrzywy, owoce leśne, pędy roślin liściastych i iglastych. Latem suknia jest rudawo-brunatna, jesienią zmienia ubarwienie na ciemnobroząwe, samce na bokach ciała mają jasne plamy tzw. siodło. Tryki na głowie mają charakterystyczne rogi- ślimy, które u starszych osobników mogą mieć pokaźne rozmiary.  Ruja  przypada na listopad, grudzień. Między trykami dochodzi do walk. Owca w kwietniu lub maju wydaje na świat jedno czasami dwa młode. Masa od 25 do55 kg.

 

 

 

 
Tel. +48 33 444 6050
Tel.Fax. +48 33 444 6055
Copyright Leśny Park Niespodzianek w Ustroniu
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Language: Polski, English.